linzen dahl

pruttelpotje van linzen, tomaat en ui

Dit recept is gebaseerd op het Indiase gerecht Dahl (ookwel Dal, Daal of Dhal). Het is een soort dikke saus of soep en wordt vaak gegeten met rijst en naanbrood. Traditioneel gezien kan het ook gemaakt worden met bonen of erwten. Wij gebruiken linzen. Maar als altijd kan je ook een andere kleur linzen gebruiken, of een linzenmix.

benodigdheden (1pers)

  • 100 gram (rode, groene, gemixte) linzen
  • 6 bloemkoolroosjes uit de diepvries (het handigst is als deze al ontdooid zijn)
  • (kokos) Melk 
  • 1/2 rode ui
  • 1 hele tomaat of een stuk of 8 kleine tomaatjes
  • 2 tot 3 teentjes knoflook of een flinke klodder gehakte knoflook
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma (koenjit)
  • 1/2 theelepel gemalen komijnzaad (djintan)
  • Chilipoeder naar smaak
  • Peper & zout naar smaak
  • Olijfolie

Voeg vooral toe wat je zelf nog mist en laat weg wat je niet lekker vindt. Al zijn de linzen vrij cruciaal voor dit recept. De melk kan vervangen worden door elke andere soort (vegan) melk en ook water, maar dat laatste geeft minder smaak.

werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven) en doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal. Besprenkel met olie, peper en zout.
  2. Verwarm een ruime (wok)pan met een beetje olie. Snijd de ui in stukjes en pers de knoflook indien nodig. Doe de ui en de knoflook in de pan.
  3. Terwijl de ui en knoflook lekker aanbakt, snijd je de tomaat zo klein mogelijk. Doe dit vervolgens bij de ui en knoflook in de pan en bak dit ook nog even mee. Als ondertussen de oven warm genoeg is zet je de ovenschaal met bloemkool erin.
  4. Zet het vuur op de een na laagste stand en doe je linzen in de pan. Roer dit even lekker door en laat het de pan wat minder heet worden.
  5. Vervolgens giet je de melk erbij totdat alles net aan onder gedompeld is. Dan doe je alle kruiden erbij en roer je het geheel door. Check de bloemkoolroosjes en hussel ze even door elkaar.
  6. Nu is het vooral een kwestie van wachten. Laat het langzaam pruttelen totdat de melk is opgenomen door de linzen. Check af en toe even of het niet te hard kookt, het mag een klein beetje pruttelen. Roer er soms even doorheen zodat de melk niet aanbakt.
  7. Check ondertussen hoe het staat met de bloemkoolroosjes. Als deze een beetje een bruin en mooi krokant laagje krijgen, zijn deze klaar. 
  8. De dahl is klaar wanneer de linzen al de melk hebben opgenomen en wanneer ze niet meer een mega harde bite hebben. Anders nog wat melk erbij en wat langer laten pruttelen. Als je een gladdere structuur wilt kan je er nog even doorheen gaan met de staafmixer.
  9. Serveer de bloemkoolroosjes naast de linzen en bon apetiet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.